Special Release beers

Η μικροζυθοποιία ξανάφερε την δημιουργικότητα στον κλάδο της μπύρας. 

Σε αντίθεση με τα μαζικά εργοστάσια που παράγουν παγιωμένες συνταγές σε τεράστιες ποσότητες, η μικροζυθοποιία έχει δημιουργικές ανησυχίες, πειραματίζεται, ονειρεύεται, συνθέτει, καινοτομεί, δοκιμάζει, δημιουργεί. Η μικρή κλίμακα παραγωγής δίνει ευελιξία και επιτρέπει την απρόσκοπτη έκφραση της δημιουργικότητας.

Ένας σημαντικός τομέας έκφρασης της δημιουργικότητας των μικρών ζυθοποιείων είναι οι έκτακτες (special release) μπύρες που δεν είναι σε μόνιμη κυκλοφορία.  Οι έκτακτες μπύρες μπορούν να πάρουν την μορφή εποχικής μπύρας όπως ιστορικά οι Saison και οι Lambic στο Βέλγιο, οι Marzen και Octoberfest στην Γερμανία, οι Biere de Garde στη Γαλλία.  Μπύρες για διάφορες εποχές του χρόνου, για θρησκευτικές και εθνικές γιορτές, για φεστιβάλ μπύρας ή και εμπορικές εκθέσεις.  Οι έκτακτες μπύρες όμως στη σύγχρονη μικροζυθοποιία είναι συχνά ειδικές εκδόσεις μίας φοράς (one off).  Παράγονται ως μοναδικές και πρωτότυπες, σαν πραγματικά έργα τέχνης, και καταναλώνονται όσο διαρκούν τα αποθέματα. Ορισμένες φορές είναι τόσο αγαπητές που το ζυθοποιείο μπορεί να τις ξαναβγάλει, συχνά βελτιωμένες καθώς οι έκτακτες μπύρες δίνουν πολύτιμη εμπειρία στο ζυθοποιείο που οδηγεί σε συνεχή βελτίωση, ή ακόμα και να τις μετατρέψει σε μόνιμους κωδικούς. 

Μία συνεχής ροή έκτακτων μπυρών είναι η ζωντανή απόδειξη της δημιουργικής ατζέντας του ζυθοποιού ακριβώς σαν τα μοναδικά έργα τέχνης που βγαίνουν συνεχώς από το ατελιέ ενός ζωγράφου.  Ενδυναμώνουν τον δημιουργικό διάλογο ζυθοποιού-καταναλωτή. Δίνουν ευκαιρίες δοκιμής ακόμα πιο ιδιαίτερων μπυρών, την χρήση νέων πρώτων υλών, την δοκιμή νέων υλικών, και οδηγούν σε συνεχή βελτίωση των δεξιοτήτων ενός ζυθοποιείου. 

Η Craft είναι προσηλωμένη στις αξίες της δημιουργικότητας και παρουσίασε έκτακτους κωδικούς από την πρώτη της μέρα. Η καπνιστή μπύρα Craft Smoked πρωτοπαρουσιάστηκε σαν έκτακτος κωδικός το 1997 και επειδή αγαπήθηκε ιδιαίτερα μετατράπηκε σύντομα σε μόνιμο κωδικό. Κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί ως έκτακτοι κωδικοί μπύρες όπως Imperial Stout, Abbey style, Christmas ale, Saison, Marzen κλπ. Πιο πρόσφατα τον Φεβρουάριο του 2024 πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση Horeca μία πρωτότυπη συνταγή Hoppy Amber Lager, μία υβριδική σκούρα καστανή lager που αποτελεί δημιουργική μετεξέλιξη σκουρόχρωμων Γερμανικών lager με πλούσιο σώμα βύνης και έντονο χαρακτήρα από 5 λυκίσκους. Η μπύρα ήταν τόσο δημοφιλής που τα αποθέματα εξαντλήθηκαν σύντομα.  Η παρουσίαση νέων πρωτότυπων ειδικών εκδόσεων μπύρας ανά τακτά διαστήματα έχει μπει για τα καλά στην κορυφή της δημιουργικής ατζέντας της Craft και ta επόμενα βήματα καινοτομίας θα ανακοινωθούν σύντομα.  Οι απανταχού ζυθολάτρες μπορούν να αναμείνουν ευχάριστες δημιουργικές εκπλήξεις…

 

 

Ακολουθήστε μας